Vor fi din nou produse în Moldova 3 soiuri autohtone de viță de vie apirene

Viticultorii din Republica Moldova vor putea produce struguri de soiuri apirene de calitate! Acest fapt este datorat eforturilor întreprinse de către Institutul Științifico-Practic de Horticultură și Tehnologii Alimentare (IȘPHTA), prin sprijinul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și a Guvernului României.

La etapa actuală, reprezentanții IȘPHTA au în lucru 3 soiuri apirene, care-n viitorul apropiat vor fi sădite în plantații-mamă de material de categoria biologică „Bază”.

„Avem, la moment, 3 soiuri în lucru, acestea fiind: Kișmiș galben, Kișmiș Moldavskii și Apiren Roz. Primele două soiuri menționate sunt înmulțite pe plantația de „Prebază”, adică reproduși prin metoda in-vitro, ca ulterior să producem butași, care vor fi sădiți în plantația-mamă „Bază”, a declarat șeful Laboratorului Virusologie și Control Fitosanitar din cadrul IȘPHTA, Victor Bondarciuc.

Potrivit lui Bondarciuc, Kișmiș galben a fost deja plantat în acest an, iar cantitatea de butași plantați ai acestui soi atinge numărul de 150 de bucăți

Amintim că, materialul inițial de plantare pentru creșterea ulterioară a materialului săditor de categoria „Certificat” este plantat în prezent în câmp, pentru ca începând cu anul 2022 coardele recoltate să fie comercializate pepinierelor private pentru producerea butașilor pentru viticultorii din țară și la export. Plantațiile-mamă fondate în 2020 includ cele mai populare soiuri locale și autohtone de masă și de vin.

Apirenia sau lipsa semințelor în boabele de struguri reprezintă o însușire importantă a soiurilor de struguri de masă și de vin. Aceste soiuri au devenit la modă, căci consumul lor este mai igienic.

3 soiuri autohtone de viță de vie apirene

Sursa: agrobuzines.md

„E o chestie de gust. Acum aceste soiuri sunt în vogă. Oamenii le solicită, căci strugurii sunt lipsiți de semințe. Acum câțiva ani erau alte preferințe, acum sunt altele. Consumatorul dictează ce preferă”, a declarat

Bondarciuc.

Pe lângă soiurile apirene de culoare albă, reprezentanții IȘPHTA au sădit și soiuri de culoare neagră – soiul Moldova.

„Acum căutăm soiuri negre apirene, întrucât în Moldova soiurile negre de struguri cresc bine. Deși calitățile gustative ale acestora sunt relative, aceste soiuri ocupă nișa și se bucură de popularitate în rândurile consumatorilor. De asemenea, soiurile negre au de câștigat la capitolul transportare față de soiurile albe de struguri”, a menționat șeful Laboratorului IȘPHTA.

Contacte

Direcția viticultura, vinificație și Legumicultura

Direcția tehnologii alimentare și Pomicultura

Vizitați-ne

Republica Moldova,mun.Chișinău, or. Codru, str. Vierul 59, MD 2070 Chişinău

Lăsați un mesaj

vierul_isphta@bk.ru

Close Menu