INSTITUTUL ŞTIINŢIFICO-PRACTIC DE HORTICULTURĂ ŞI TEHNOLOGII ALIMENTARE​

Direcţii de activitate

Elaborarea tehnologiei de fabricare a produselor alimentare şi ingredientelor

Procesarea complexă a dovleacului. Perioada 2011- 2014

Testări tehnologice a soiurilor noi şi celor de perspectivă a culturilor pomi-legumicole

Cu stabilirea direcţiilor de prelucrare a acestora. Perioada 2011-2014

Elaborarea tehnologiei de fabricare a produselor alimentare

În baza sorizului, obţinut prin metoda extrudării. Perioada 2015-2019

Elaborarea reţetelor de sosuri și condimente din materii prime horticole cu valoare biologică sporită

Perioada 2015-2019

Procesarea materiei prime vegetale

Cu obţinerea produselor de calitate cu valoare nutritivă şi biologică sporită

Tehnologia produselor vegetale deshidratate

Dried fruits bowl composition with prune banana dried apricot vector illustration

Sortiment modern al produselor alimentare din fructe, pomuşoare, legume

Bazate pe tehnologiile inovative de deshidratare şi pe principiile alimentaţiei sănătoase.

Tehnologia inovaţională a gemurilor de fructe şi pomuşoare

Cu conţinut redus de zahăr şi valoare biologică sporită

Testarea utilizării sării iodate la fabricarea produselor conservate

Fortificarea făinii şi produselor de panificaţie cu cu fier şi acid folic

Elaborarea tehnologiei produselor de panificație cu fibre alimentare (inclusiv cu inulină);

Fortificarea cu iod a pîinii și produselor de panificație

Elaborarea tehnologiilor uleiurilor vegetale

Cu conţinut echilibrat de acizi graşi polinesaturaţi

Elaborarea tehnologiilor maionezelor (sosurilor)

Pe baza uleiurilor cu conţinut echilibrat de acizi graşi polinesaturaţi

Optimizarea tehnologiei de fabricare a îndulcitorului natural din stevie

(Srevia Rebaudiana Bertoni) şi a produselor alimentare dietetice cu utilizarea lui.

Echipa laboratorului

Iuşan Larisa

şef de laborator Doctor în tehnică, conferențiar cercetător

Tel 022 78 77 83 lira.7772@rambler.ru
etajul 3, biroul 30

Caragia Vavil

doctor în tehnică, conferențiar universitar

022 78 77 83, 022 79 39 61 ltpa_caragia@mail.ru
etajul 3, biroul 36

Popeli Svetlana

doctor în tehnică

Tel 022 78 75 91 sspopeli@mail.ru
etajul 3, biroul 30A

Şleagun Galina

doctor în tehnica

Tel 022 78 75 01
+373 69318720 gvsleagun@yahoo.com
etajul 4, biroul 47

Linda Liudmila

cercetător ştiinţific

Tel 022 78 77 83
liudmila-linda@mail.ru
etajul 3, biroul 30

Migalatiev Olga

cercetător ştiinţific

Tel 022 78 77 09 olgautm@mail.ru
etajul 3, biroul 36

Terentieva Galina

cercetător ştiinţific

Tel 022 78 77 83, gterentii@inbox.ru
etajul 3, biroul 30

Sarandi Tatiana

cercetător ştiinţific

Tel 022 78 77 83 sarandit@mail.ru
etajul 3, biroul 30

Vicerova Larisa

cercetător ştiinţific

Tel 022 78 77 09
etajul 4, biroul 47

Carelina Marina

cercetător ştiinţific

Tel 022 78 77 09
kisia-m@mail.ru
etajul 3, biroul 36

Cojucari Ludmila

cercetător ştiinţific

Tel 022 78 77 83 od_ludmila90@mail.ru
etajul 3, biroul 30

Chiseleva Maria

cercetător ştiinţific

Tel 022 78 75 01 kiselevamar@inbox.ru
etajul 4, biroul 47 .

popa maria

cercetător ştiinţific

Tel 022 78 75 01 popa_1966@mail.ru
etajul 4, biroul 47

Pavlinciuc Marcela

cercetător ştiinţific

Tel 022 78 75 01 marcela.pavlinciuc@gmail.com
etajul 4, biroul 47

Parşacova Lidia

cercetător ştiinţific

Tel 022 787591
j-eml@mail.ru
etajul 3, biroul 30А

Pirgaru Elena

cercetător ştiinţific

Tel 022 787591 elenapirgaru@mail.ru
etajul 3, biroul 30A

Draganova Elena

cercetător ştiinţific

Tel 022 787591 elena.draganova@mail.ru
etajul 3, biroul 30А .

Colesnicenco Alexandra

cercetător ştiinţific

Tel 022 787591
vlkiwi44@mail.ru
etajul 3, biroul 30А

Zireanova Elena

cercetător ştiinţific

Tel 022 787591 albul.lalen@gmail.com
etajul 3, biroul 30А

Gordeeva Valentina

inginer chimist-tehnolog coordonator

Tel 022 787783 val.gordeeva@mail.ru
etajul 3, biroul 30

Pujailo Evdocia

inginer superior

Tel 022 78 75 91
etajul 3, biroul 30А

Cupcea Tatiana

laborant superior

Tel 022 78 75 01 tcupcea@mail.ru
etajul 4, biroul 47

Golovco Iyrii

inginer tehnolog, cat. I

Tel 022 78 77 83 svami@list.ru
etajul 3, biroul 30

Realizări științifice

Elaborarea tehnologiilor de fabricare a produselor alimentare fortificate cu CO2-extracte şi CO2-şrot din materii prime vegetale 

Conducatorul temei: Caragia Vavil, dr. în ştiinţe tehnice

Executori: Carelina Marina, Migalatiev Olga, Golovco Iurie, Gordeeva Valentina, Vîcerova Larisa

Terciuri instante fără gluten

Responsabili:

Iuşan Larisa doctor în tehnică,

G. Terentieva, cercetător științific

Tehnologia batoanelor de fructe

Responsabil:

Șleagun Galina Cercetător științific superior

Elaborarea tehnologiilor de fabricare a produselor alimentare fortificate cu CO2-extracte şi CO2-şrot din materii prime vegetale

Conducatorul temei: Caragia Vavil, dr. în ştiinţe tehnice

Executori: Carelina Marina, Migalatiev Olga, Gordeeva Valentina, Vîcerova Larisa, Suvorova Galina

Elaborarea tehnologiei de fabricare a umpluturilor termostabile

Conducatorul temei: Svetlana Popel, Janna Cropotova – dr. în şt. tehnice 

Executori: E. Draganova, L. Parşacova, A.Colesnicenco, E.Albul, E.Pîrgari, E.Pujailo

Elaborarea tehnologiei produselor de panificație cu fibre alimentare

Conducatorul temei: E. Draganovacercetător ştiinţific,             S. Popel  dr.  în şt. tehnice 

Executori: A.Colesnicenco, L. Parşacova, E. Zîreanova, E.Pîrgari, E.Pujailo

Elaborarea tehnologiilor de produse oleaginoase funcţionale cu compoziţie optimală de acizi graşi polinesaturaţi

Conducatorul temei: L. Parşacova,cercetător ştiinţific,                          S. Popel  dr.  în şt. tehnice  

Executori: E. Draganova, A.Colesnicenco, E.Albul, E.Pîrgari, L.Vîcerova, E.Pujailo

Elaborarea procesului tehnologic de CO2 – extracţie supercritică a componenţilor bioactivi din materie primă autohtonă

Conducatorul temei: Caragia Vavil, dr. în ştiinţe tehnice

Executori: Carelina Marina, Migalatiev Olga, Gorgan Lucia, Nicolaeva Diana

Elaborarea tehnologiei de fabricare a produselor alimentare şi ingredientelor prin procesarea complexă a dovleacului.

 

      Responsabil:  Iuşan Larisa doctor în tehnică,                                      G. Terentieva, cercetător științific

Elaborarea tehnologiei complexe de producere a alimentelor prin utilizarea proceselor moderne de tratare a materiei prime agricole

Responsabili:          Caragia V., Linda L., Sarandi T.,    Odobescu L

Elaborarea tehnologiilor maionezelor (sosurilor) pe baza uleiurilor cu conţinut echilibrat de acizi graşi polinesaturaţi

Conducatorul temei: L. Parşacova,cercetător ştiinţific,                          S. Popel  dr.  în şt. tehnice  

Executori:  E.Albul, E.Pîrgari,  E.Pujailo, E. Draganova,   A.Colesnicenco

Fundamentarea compoziţiei autohtone de adaosuri de fier şi vitamine pentru fortificarea făinii şi produselor de panificaţie

Conducatorul temei: E. Draganovacercetător ştiinţific                       S. Popel  dr.  în şt. tehnice

Executori:  E.Albul, E.Pîrgari,  E.Pujailo, L. Parşacova,   A.Colesnicenco

Sosuri din fructe şi legume cu valoare nutritivă şi biologică sporită

 

Executori: Linda L., Sarandi T., Odobescu L

Tehnologia și proprietățile specifice ale fructelor deshidratate îndulcite

Responsabil:

Șleagun Galina Cercetător științific superior

 Optimizarea tehnologiei de fabricare a îndulcitorului natural din stevia şi a produselor alimentare dietetice cu utilizarea lui.

Conducatorul temei:            S. Popel  dr.  în şt. tehnice

  Executori: Draganova L., Parşacova A., Colesnicenco, E. Zîreanova, E.Pîrgari, E.Pujailo

Utilizarea boabelor culturilor leguminoase la fabricarea conservelor

 

Executori: Caragia V., Linda L., Sarandi T., Odobescu L

Brevete și Inovații

MD 114

MD 114
Gem cu conţinut redus de zahăr

MD 237

MD 237
Produs alimentar din tomate şi procedeu de fabricare a acestuia

MD 386

MD 386
Procedeu de fabricare a dovleacului uscat şi procedeu de preparare a bucatelor cu utilizarea acestuia

MD 407

MD 407
Concentrat pentru băutură nealcoolică (variante) şi procedeu de obţinere a acestuia

MD 433

MD 433
Procedeu de obţinere a fructelor drupacee uscate îndulcite

MD 579

MD 579
Umplutură termostabilă pentru produsele de panificaţie şi cofetărie

MD 607

MD 607
Umplutură termostabilă pentru produsele de panificaţie şi cofetărie

MD 619

MD 619
Procedeu de rehidratare a fructelor deshidratate de vişin şi cire

MD 624

MD 624
Procedeu de obţinere a extractului liposolubil şi a produsului proteic din germeni de grau

MD 633

MD 633
Adaos de vitamine şi minerale pentru făina de grâu (variante)

MD 665

MD 665
Condiment de fructe, pomuşoare şi legume

MD 771

MD 771
Umplutură termostabilă pentru produse de panificaţie şi cofetărie

MD 821

MD 821
Metodă de apreciere a termostabilităţii umpluturii pentru produse de panificaţie şi cofetărie

MD 938

MD 938
Procedeu de obţinere a vişinelor şi cireşelor uscate îndulcite

MD 992

MD 992
Procedeu de obţinere a umpluturii pentru produse de panificaţie şi cofetărie cu termostabilitate prestabilită

MD 1117

MD 1117
Umplutură termostabilă pentru produse de panificaţie şi cofetărie

MD 1225

MD 1225
Maioneză cu valoare calorică redusă

MD 1298

MD 1298
Procedeu de fabricare a painii cu adaos de CO2-şrot din deşeuri de tomate

MD 1313

MD 1313
Procedeu de fabricare a prunelor uscate fără sâmburi cu caracteristici prestabilite, gata pentru consum

MD 2692

MD 2692
Compot conservat din vişine şi zmeură cu extract de stevie pentru diabetici şi procedeu de obţinere a acestuia

MD 3140

MD 3140
Procedeu de obţinere a desertului de fructe uscate cu miez de nucă

MD 3242

MD 3242
Brânzică pentru diabetici şi procedeu de obţinere a acestei

MD 3243

MD 3243
Gem cu valoare calorică redusă

MD 3376

MD 3376
Procedeu de obţinere a produsului de desert pe bază de prune uscate

MD 3525

MD 3525
Procedeu de obţinere a extractului de Stevia rebaudiana Bertoni

MD 3242
Brânzică pentru diabetici şi procedeu de obţinere a acestei

MD 3376
Procedeu de obţinere a produsului de desert pe bază de prune uscate

MD 3243
Gem cu valoare calorică redusă

Colaborări

Dă clic pe butonul de editare pentru a modifica acest text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Dă clic pe butonul de editare pentru a modifica acest text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Dă clic pe butonul de editare pentru a modifica acest text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Participări la expoziții și conferințe

Dă clic pe butonul de editare pentru a modifica acest text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Dă clic pe butonul de editare pentru a modifica acest text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Dă clic pe butonul de editare pentru a modifica acest text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Monografii

Dă clic pe butonul de editare pentru a modifica acest text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Dă clic pe butonul de editare pentru a modifica acest text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Dă clic pe butonul de editare pentru a modifica acest text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Proiecte de cercetare:

INSTITUȚIONALE

Dezvoltarea tehnologiilor de procesare termică şi atermică a materiei prime agroalimentare

Conducător ştiinţific al etapei Dr. în tehnică Galina Şleagun

Adaugă aici textul pentru subtitlu

Adaugă aici textul pentru subtitlu

Adaugă aici textul pentru subtitlu

PROIECTE TINERI SPECIALIȘTI

Adaugă aici textul pentru subtitlu

Adaugă aici textul pentru subtitlu

Adaugă aici textul pentru subtitlu

PROIECTE TRANSFER TEHNOLOGIC

Adaugă aici textul pentru subtitlu

Adaugă aici textul pentru subtitlu

Adaugă aici textul pentru subtitlu

Contacte

Vizitați-ne

Republica Moldova,mun.Chișinău, or. Codru, str. Vierul 59, MD 2070 Chişinău

Telefon LABORATOR

Lăsați un mesaj

vi

Direcția viticultura, vinificație și Legumicultura

Direcția tehnologii alimentare și Pomicultura

Close Menu