INSTITUTUL ŞTIINŢIFICO-PRACTIC DE HORTICULTURĂ ŞI TEHNOLOGII ALIMENTARE​

Direcţii de activitate

Elaborarea tehnologiei de fabricare a produselor alimentare şi ingredientelor

Procesarea complexă a dovleacului. Perioada 2011- 2014

Tehnologia produselor vegetale deshidratate

Procesarea materiei prime vegetale

Cu obţinerea produselor de calitate cu valoare nutritivă şi biologică sporită

Elaborarea tehnologiilor uleiurilor vegetale

Cu conţinut echilibrat de acizi graşi polinesaturaţi

Testări tehnologice a soiurilor noi şi celor de perspectivă a culturilor pomi-legumicole

Cu stabilirea direcţiilor de prelucrare a acestora. Perioada 2011-2014

Dried fruits bowl composition with prune banana dried apricot vector illustration

Sortiment modern al produselor alimentare din fructe, pomuşoare, legume

Bazate pe tehnologiile inovative de deshidratare şi pe principiile alimentaţiei sănătoase.

Optimizarea tehnologiei de fabricare a îndulcitorului natural din stevie

(Srevia Rebaudiana Bertoni) şi a produselor alimentare dietetice cu utilizarea lui.

Elaborarea tehnologiei de fabricare a produselor alimentare

În baza sorizului, obţinut prin metoda extrudării. Perioada 2015-2019

Tehnologia inovaţională a gemurilor de fructe şi pomuşoare

Cu conţinut redus de zahăr şi valoare biologică sporită

Elaborarea tehnologiilor maionezelor (sosurilor)

Pe baza uleiurilor cu conţinut echilibrat de acizi graşi polinesaturaţi

Fortificarea cu iod a pîinii și produselor de panificație

Elaborarea reţetelor de sosuri și condimente din materii prime horticole cu valoare biologică sporită

Perioada 2015-2019

Testarea utilizării sării iodate la fabricarea produselor conservate

Fortificarea făinii şi produselor de panificaţie cu cu fier şi acid folic

Elaborarea tehnologiei produselor de panificație cu fibre alimentare (inclusiv cu inulină);

Echipa laboratorului

Gordeeva_Valentina

PÎRGARI Valentina

Inginer superior

GUCI Ruslan

Inginer superior

Pujailo Evdochia

PUJAILO Evdochia

Inginer superior

Pujailo Iurii

GOLOVCO Iurii

Inginer superior

Cupcea Tatiana

CUPCEA Tatiana

Laborant superior

Realizări științifice

Elaborarea tehnologiilor de fabricare a produselor alimentare fortificate cu CO2-extracte şi CO2-şrot din materii prime vegetale 

Conducatorul temei: Caragia Vavil, dr. în ştiinţe tehnice

Executori: Carelina Marina, Migalatiev Olga, Golovco Iurie, Gordeeva Valentina, Vîcerova Larisa

Terciuri instante fără gluten

Responsabili:

Iuşan Larisa doctor în tehnică,

G. Terentieva, cercetător științific

Tehnologia batoanelor de fructe

Responsabil:

Șleagun Galina Cercetător științific superior

Elaborarea tehnologiilor de fabricare a produselor alimentare fortificate cu CO2-extracte şi CO2-şrot din materii prime vegetale

Conducatorul temei: Caragia Vavil, dr. în ştiinţe tehnice

Executori: Carelina Marina, Migalatiev Olga, Gordeeva Valentina, Vîcerova Larisa, Suvorova Galina

Elaborarea tehnologiei de fabricare a umpluturilor termostabile

Conducatorul temei: Svetlana Popel, Janna Cropotova – dr. în şt. tehnice 

Executori: E. Draganova, L. Parşacova, A.Colesnicenco, E.Albul, E.Pîrgari, E.Pujailo

Elaborarea tehnologiei produselor de panificație cu fibre alimentare

Conducatorul temei: E. Draganovacercetător ştiinţific,             S. Popel  dr.  în şt. tehnice 

Executori: A.Colesnicenco, L. Parşacova, E. Zîreanova, E.Pîrgari, E.Pujailo

Elaborarea tehnologiilor de produse oleaginoase funcţionale cu compoziţie optimală de acizi graşi polinesaturaţi

Conducatorul temei: L. Parşacova,cercetător ştiinţific,                          S. Popel  dr.  în şt. tehnice  

Executori: E. Draganova, A.Colesnicenco, E.Albul, E.Pîrgari, L.Vîcerova, E.Pujailo

Elaborarea procesului tehnologic de CO2 – extracţie supercritică a componenţilor bioactivi din materie primă autohtonă

Conducatorul temei: Caragia Vavil, dr. în ştiinţe tehnice

Executori: Carelina Marina, Migalatiev Olga, Gorgan Lucia, Nicolaeva Diana

Elaborarea tehnologiei de fabricare a produselor alimentare şi ingredientelor prin procesarea complexă a dovleacului.

 

      Responsabil:  Iuşan Larisa doctor în tehnică,                                      G. Terentieva, cercetător științific

Elaborarea tehnologiei complexe de producere a alimentelor prin utilizarea proceselor moderne de tratare a materiei prime agricole
Responsabili: Caragia V., Linda L., Sarandi T., Odobescu L


Elaborarea tehnologiilor maionezelor (sosurilor) pe baza uleiurilor cu conținut echilibrat de acizi grași polinesaturați

Conducătorul temei: L. Parşacova, S. Popel  dr.  în şt. tehnic
Executori: E.Albul, E.Pîrgari,  E.Pujailo, E. Draganova, A.Colesnicenco

Fundamentarea compoziției autohtone de adaosuri de fier și vitamine pentru fortificarea făinii și produselor de panificație
Conducătorul temei: E. Draganova,  S. Popel
Executori:  E.Albul, E.Pîrgari,E.Pujailo, L. Parşacova,   A.Colesnicenco

Sosuri din fructe şi legume cu valoare nutritivă şi biologică sporită

 Executori: Linda L., Sarandi T., Odobescu L

Tehnologia și proprietățile specifice ale fructelor deshidratate îndulcite

Responsabil: Șleagun Galina 

Optimizarea tehnologiei de fabricare a îndulcitorului natural din stevia şi a produselor alimentare dietetice cu utilizarea lui.

Conducatorul temei:  S. Popel  dr.  în şt. tehnice

Executori: Draganova L., Parşacova A., Colesnicenco, E. Zîreanova, E.Pîrgari, E.Pujailo

Utilizarea boabelor culturilor leguminoase la fabricarea conservelor

 

Executori: Caragia V., Linda L., Sarandi T., Odobescu L

Brevete și Inovații

  1. Procedeu de obţinere a brânzei din lapte de capră.
    MD 1299 (data depozitului 15.03.2018). Bogdan N., Necrîlova L., Cartașev A., Coev Gh., Rudic V.
  2. Procedeu de obţinere a produsului lactat fermentat praf.
    MD Nr. 865 (data depozitului 30.06.2014). Cartașev A., Bureț E., Coev Gh.
  3. Procedeu de obţinere a maielei bacteriene uscate pentru fabricarea produselor lactate fermentate.
    MD Nr. 1256 (data depozitului 07.08.2017). Cartașev A., Coev Gh.
  4. Procedeu de obţinere a iaurtului funcţional din lapte de capră.
    MD Nr. 1424 (data depozitului 25.10.2018). Cartașev A., Migalatiev O., Bogdan N., Popovici C., Golubi R., Grumeza I., Caragia V., Coev Gh.
  5. Procedeu de fabricare a brânzei în saramură.
    MD Nr. 1300 (data depozitului 26.03.2018). Cartașev A., Necrîlova L., Bogdan N., Coev Gh., Grumeza I.
  6. Procedeu de obţinere a maielei bacteriene pentru produse lactate acide combinate.
    MD Nr. 190 (data depozitului 30.09.2009). Coev Gh., Bureț S., Șveț S.
  7.  Procedeu de obţinere a semifabricatelor din carne tocată.
    MD Nr. 1282 (data depozitului 27.03.2018). Grumeza I., Gudima A., Macari A., Coev Gh., Cartașev A.
  8.  Procedeu de obţinere a brânzei şi a băuturii din zer acid (variante).
    MD Nr. 889 (data depozitului 03.06.2014). Necrîlova L., Bogdan N., Bureț E., Coev Gh.

Colaborări

– Reglamentare tehnică „Gemuri, jeleuri, dulceţuri, piureuri şi alte produse similare”, aprobată prin Hotărîrea Guvernului nr.216 din 27.02.2008 //Monitorul oficial nr. 49-50 din 11.03.2008,art. 311.

– Reglementare tehnică “Făina, grişul şi tărîţa de cereale” aprobată prin Hotărîrea Guvernului nr. 68 din 29.01.2009// Monitorul oficial nr. 23-26 din 06.02.2009, art. 107.

– Cerinţe „Uleiuri vegetale comestibile”, aprobată prin Hotărîrea Guvernului nr. 434 din 27.05.2010 //Monitorul oficial nr. 87-89 din 04.06.2010, art. 510.

  1. Contract de colaborare tehnico-ştiinţifică între Institutul Științifico-Practic de Horticultură și Tehnologii Alimentareşi SC “ANDIGOR” SRLdin 16.04.2015.
  2. Contract de colaborare tehnico-ştiinţifică între Institutul Științifico-Practic de Horticultură și Tehnologii Alimentareşi SC “Policom-Prim” SRLdin 19.01.2015.
  3. Contract de colaborare tehnico-ştiinţifică între Institutul Științifico-Practic de Horticultură și Tehnologii Alimentareşi SC “Triodor” SRLdin 23.02.2017
  4. Contract de colaborare între Departamentul Alimentației și Nutriției, Facultatea Tehnologia Alimentelor, Universitatea Tehnică a Moldovei și Institutul Științifico-Practic de Horticultură și Tehnologii Alimentare din 01.10.2018.
  5. Acord de colaborare între Institutul Științifico-Practic de Horticultură și Tehnologii Alimentare și Departamentul Tehnologia Produselor Alimentare a UTM din 11.06.2019.
  6. Contract de colaborare între Instituția Publică Universitatea de Stat din Moldovași Institutul Științifico-Practic de Horticultură și Tehnologii Alimentare din 08.02.2019
  7. Contract de colaborare tehnico-ştiinţifică între Institutul Științifico-Practic de Horticultură și Tehnologii Alimentare şi, Comisiei de Stat pentru Testarea Soiurilor de Plante a Republicii Moldova an. 2000- 2013.
  8. Contract de colaborare tehnico-ştiinţifică între Institutul Științifico-Practic de Horticultură și Tehnologii Alimentare, Comisiei de Stat pentru Testarea Soiurilor de Plante a Republicii Moldova și Institutul de Genetică și Fiziologie a Plantelor al Academiei de Științe a Republicii Moldova pe parcusul a 10 ani.
  1. a.2010 „ STAR PITA”   SRL mun. Chişinău – Adaptarea  Instrucţiunii Tehnologice  pentru fabricarea   dovleaculuii  uscat, termenele de păstrare a dovleacului uscat pentru producţia  R.L. „STAR-PITA”
  2. Contract economic Nr.08/14-06/2016 cu Orhei-Vit :Elaborarea Standardul Firmei(SF) și Instrucţiunii tehnologice (IT) „Băuturi pe bază de suc”.
  3. 2018. SC “Savitera” S.R.L. r-l Cahul – Elaborarea Instrucţiunii Tehnologice pentru fabricarea fructelor şi legumelor uscate
  4. 2018.   CΠ  „MOBERRY” mun. Chişinău – „Elaborarea documentelor tehnologice pentru producerea fructelor şi pomuşoarelor pasate deshidratate”
  5. Contract economic 08/14 – 01/2018 cu „Alfa – Nistru: Elaborarea regimului de sterilizre a conservelor „Fasole naturală ” în borcane lll-82-720.
  6. Contract economic 08/14 – 02/2018 cu „CONSULT LC”: Elaborarea instrucţiunii tehnologice privind fabricarea sosurilor de fructe, pomuşoare şi legume.
  7. Contract cu agentul economic08/14-03-2018 cu„ACVALOR-SVS” S.R.L. “Gradul de termostabilitate a umpluturilor” privind determinarea termostabilităţii a umpluturilor.
  8. 2019.  SC „Bakayan.com” S.R.L. UTA Găgăuzia, or.Comrat – Elaborarea şi implementarea    Instrucţiunii tehnologice  pentru producerea fructelor şi legumelor uscate
  9. Contract economic Nr. 08/14 – 01/2019 cu SA “Alfa-Nistru”: Elaborarea regimului de sterilizare „Pasta de tomate”.
  10. Contract economic Nr. 08/14 – 02/2019 cu SA “Basarabia Nord”: Elaborarea şi confirmarea regimurilor de sterilizare „Carne de găină”, pate „Praga”.
  11. Contract economic Nr. 08/14 – 04/2019 cu SRL “Human Foodstuff”: Elaborarea regimurilor de sterilizare „Ciorbă de cartofi cu ciuperci, cu sfeclă roşie, cu linte roşie, cu fasole albe”; „Fasole albe cu usturoi şi pătrunjel”; „Năut cu usturoi”; „Tomate naturale conservate”; „Dovleac natural conservat”.
  12. Contract economic Nr. 08/14 – 05/2019 cu SRL “Natur Market”: Elaborarea regimului de sterilizare „Pate de organe comestidibile de prepeliţă”; „Carne de prepeliţă, inăbușite”.
  13. Contract economic Nr. 08/14 – 06/2019 cu Orhei-Vit :Elaborarea Standardul Firmei (SF) și Instrucțiunii tehnologice (IT) „Băuturi pe bază de suc”.
  1. 2016-2018 S.R.L. “Harlam-Company” mun. Chişinău – OBIECTUL CONTRACTULUI:  „Elaborarea şi implementarea tehnologiei batoanelor de fructe în bază de materii prime agroalimentare  indigene”.
  1. 2017-2018 S.R.L. “CONSULT LC” mun. Chişinău -OBIECTUL CONTRACTULUI:    „Elaborarea şi implementarea produselor deshidratate din fructe de tip snacks-uri în bază de materii prime agroalimentare  indigene”.
  2. 2017-2018 S.R.L. SC “Lefrucom” S.R.L. or.Soroca: OBIECTUL CONTRACTULUI:      „Elaborarea şi implementarea produselor deshidratate din fructe de tip snacks-uri în bază de materii prime agroalimentare  indigene”.
  3. 2017-2018 C.Î. ”MoBerry”, mun. Chișinău, Ialoveni – OBIECTUL CONTRACTULUI:      „Elaborarea şi implementarea produselor deshidratate din fructe de tip snacks-uri în bază de materii prime agroalimentare  indigene”.
  4. Contract cu agent economic Nr.08/14-06/2018 “Cîvîrjic Tatiana Fiodor s. Cazaclia” GŢ,Elaborarea Standardului de Firmă (SF) și Instrucțiunii tehnologice (IT) “Produse din miere naturală. „Miere naturală de flori cu adaosuri” ”
  5. Contract cu agent economic Nr.08/14-07/2018 “Cîvîrjic Tatiana Fiodor s. Cazaclia” GŢ,Elaborarea Standardului de Firmă (SF) și Instrucțiunii tehnologice (IT) “Produse din miere naturală. „Pastă din miere naturală de flori cu adaosuri” ”.
  • Produs inovativ din lapte de capră cu proprietăţi biologice sporite „InoBioProd”, Proiect independent pentru tineri cercetători pentru anii 2017-2018, Director de proiect, dr. POPOVICI Cristina, Executanţii proiectului: Popovici Cristina,Cartaşev Anatoli, CaragiaVavil, Migalatiev Olga, Bogdan Nina, Grumeza Irina, Golubi Roman, Panfilov Andrei.
  • Implementarea tehnologiei de producere a snackurilor prin metode inovative de prelucrare, Proiect de inovare şi transfer tehnologicpentru anii 2017-2018, Director de proiect, dr. IUŞAN Larisa,Executanţii proiectului: IuşanLaria, Terentieva Galina, CaragiaVavil, Migalatiev Olga, Gordeeva Valentina, Vîcerova Larisa, Odobescu Ludmila.
  1. a.2010 Universitatea Adam Mickiewicz, Poznań (Polonia), Participarea  la  workshop-ul “Developing entrepreneurial skills for future career: moving from science toward practice”, 16–23 octombrie 2010.  Cernîşev Serghei,
  2. a.2010 Universitatea din Belgrad (Serbia) Faculty of Agriculture, , Participarea  la  workshop-ul „4th European Workshop on Food Engineering and Technology”, 24–31 mai 2010 Raport: Cernîşev Serghei,  “Tomato drying under constant and time- varying temperatures: kinetics and chemical changes”

Participări la expoziții și conferințe

a.2009 Masa rotundă:“ Reglementări tehnice” Raport: Galina  Şleagun, doctor în tehnică. „Fructe și legume  uscate (deshidratate)” – Lina Bantîș, Maria Popa  „Legume congelate rapid”

a.2011 Masa rotundă, 13 mai:“ Calitatea alimentelor: factor decezional în promovarea producţiei autohtone pe piaţa comunitară” – Raport: Galina  Şleagun, doctor în tehnică. „Procese tehnologice moderne de uscare în asigurarea calităţii producţiei agroalimentare”

a.2014 Masa rotundă, 22 mai:“Tehnologii inovative de prelucrare a materiilor prime agricole” – Raport: Galina  Şleagun, doctor în tehnică. Diversificarea sortimentală – o cale viabilă a creşterii consumului fructelor uscate.

a.2016 Masa rotundă, 26 mai:“ Tehnologii în procesarea materiei prime agroalimentare” – Raport: Galina  Şleagun, doctor în tehnică. Dezvoltarea tehnologiei de fructe deshidratate îndulcite.

a.2017 Masa rotundă, 18 mai:  “Tehnologii de procesare a materiei prime indigene” – Raport: Galina  Şleagun, doctor în tehnică. Snăcks-uri din fructe – sortiment perspectiv pentru Republica Moldova

a.2009, Bursa invențiilor și Tehnologii inovaționale, MoldExpo, Chișinău, 24 noiembrie. Prezentarea ciclului de invenții “ Tehnologia producerii legumelor uscate: Tomate uscate, dovleac uscat”(raportor G. Șleagun, S. Cernîşev)

a.2011, Bursa invențiilor și Tehnologii inovaționale, MoldExpo, Chișinău,  22 noiembrie. Prezentarea ciclului de invenții “Procedeuri de obţinere a legumelor uscate netradiţionale şi produsele alimentare cu utilizarea acestor” (raportor G. Șleagun)

a.2013, EIS „INFOINVENT-2017” Ediția a XIII-a – prezentarea brevetului MD 938 Z. 2016-03-31 „Procedeu de rehidratare a fructelor deshidratate de vișen  şi cireş” . Inventatori:

  1. ŞLEAGUN, M. POPA, M.Pavlinciuc (diplomă şi medalie de aur)

a.2017, EIS „INFOINVENT-2017” Ediția a XV-a cu prezentarea brevetului MD 938 Z. 2016-03-31 „Procedeu de obţinere a vişinelor  şi cireşelor uscate  îndulcite” . Inventatori: G. ŞLEAGUN,  M. POPA, S. FIODOROV, T. CUPCEA,  G. SUVOROVA, L. VÎCEROVA (diplomă şi medalie de aur)

a.2011, Expoziția Internațională de invenții, cercetare științifică și tehnologii noi “Inventika” ediția a XV – 5-8 octombrie 2011, București, România (Şleagun Galina „Tehnologia producerii legumelor uscate: tomate uscate, dovleac uscat medalia de argint).

a.2014, Salonul Internaţional de Inventică PRO INVENT, ediţia a XII-a, 2014, Cluj-Napoca, Romănia – Diploma de excelenţă şi medalia de aur pentru grup de invenții.

a.2009.

Шлягун Г.В., Попа М.Д. Чернышев. С.В. Альтернативные методы

определения содержания влаги в сушеных фруктах, 8 – 9 октября 2009.

a.2010.

Чернышев С. Изменение химических показателей качества томатов в процессе сушки и хранения, 7-8 октября 2010.

Шлягун Г., Попа М., Федоров С. Некоторые технологические аспекты  сушки тыквы, 7-8 октября 2010.

Шлягун Г. Опыт применения туннельных сушилок различных типов для сушки фруктов, 7-8 октября 2010.

      Cernîşev S. Storage stability of dried tomatoes: kinetics of quality change.

 Şleagun G., Popa  M. Moisture determination in dried apples by infrared drying

MTFI-2012. Şleagun, Galina;  Popa, Maria. Сomparative evaluation of vacuum and air oven moisture content determination methods for some varieties of dried fruits and vegetables, 1-3 november 2012.

MTFI-2012. Şleagun, Galina;  Popa, Maria. The infrared analyzer MA 35 sartorius application for moisture determination in dried apples and carrots, 1-3 november 2012

MTFI-2014. Şleagun G., Pavlinciuc M., Golubi R. Degradation Kinetics of Anthocyanins in Sour Cherry depending on the drying temperature, 16-18 octombrie 2014

MTFI-2016. Pavlinciuc M., Şleagun G., Golubi R. Le changement de la concentration des anthocyanes et de  l’indice de degradation dans le process de deshydratationdes cerises (Prunus cerasus L.), 20-22 octombrie 2016

MTFI-2018. Pavlinciuc Marcela., Şleagun Galina. L’étude de la dynamique Des indicateurs de qualité pendant le processus de séchage des cerises aigres sans noyaux (prunus cerasus l.) Aux différents régime de température et pendant le stockage, 18-20 octombrie 2018

 MTFI-2018. Pavlinciuc Marcela., Şleagun Galina, Popa Maria. L’étude deL’influence de l’action de rayonnement infrarouge sur la durée de séchage des cerises (prunus avium l.) Et des cerises aigres (prunus cerasus l.) Sans noyaux déshydratées par osmose, 18-20 octombrie 2018

Şleagun, G.  Diversificarea sortimentală –o cale viabilă de creştere a consumului de fructe uscate.

Шлягун,  Г. Современные технологические процессы сушки в обеспечении качества пищевой сельскохозяйственной продукции

– The XIV-th International Specialized Exhibition “INFOINVENT” (25-28 noiembrie 2015, Chişinău, Republica Moldova); CROPOTOVA, J,:și alț.

– The 2nd EFSA Scientific Conference “Shaping the Future of Food Safety, Together” (14-16

octombrie 2015, Milan, Italia); CROPOTOVA, J,:și alț.

–  The 2nd “UGAL INVENT” Exhibition (7-9 octombrie 2015,Galaţi, România);

– The 7th International Symposium “EUROALIMENT(24-26 septembrie2015, Galaţi, România);

–  The 4th International Conference on Renewable Postharvest and Food Technologies “INOPTEP-2015” (19-24 aprilie 2015, Divcibare, Serbia); CROPOTOVA, J,:și alț.

–  The 18th InternationalMicroscopy Congress (Praga, Republica Ceha, 6-12 septembrie 2014); – The XII International Conference on the application of Magnetic Resonance in Food Science (Cesena, Italia, 21-23mai 2014); CROPOTOVA, J,:și alț.

–  The 8th International Conference on Water in Food, (Timişoara, România, 25-27 mai2014);

– The 3rd MS FoodDay (Trento, Italia, 9-11 octombrie 2013); CROPOTOVA, J,:și alț.

 –  The 7-th European PhDWorkshop on Food Engineering and Technology (Parma, Italia, 7-8 mai 2013); Conference-School for Young Scientists “Modern Problems of Applied Mathematics & Computer Science(Dubna, Federaţia Rusă, 22-27 august 2012); CROPOTOVA, J,:și alț.

–  The 2-nd international professional conference on6trends and challenges in food technology, nutrition, hospitality and tourism (Ljubljana, Slovenia,16-17 noiembrie 2012); CROPOTOVA, J,

 –  The 1-st International Conference MTFI-2012 Modern Technologies inthe Food Industry-2012 (Chişinău, Republica Moldova, 1-3 noiembrie 2012); CROPOTOVA, J,:și alț.

–  The 6-th AlmaMater University International Conference “Challenges for Science and Research in the CrisisEra” (Sibiu, România, 29-31 martie 2012). CROPOTOVA, J,:și alț.

  1. Diplomă, Medalia de argint la Expoziţia Internaţională Specializată ,,INFOINVENT-2003” Popel Svetlana; Pîrgari Elena ș.a. pentru ciclu de lucrări privind procedeulde obținere a extractului de stevie și utilizarea lui în industria alimentară.
  2. 2. Diplomă, Medalia de argint la Expoziţia Internaţională Specializată ,,INFOINVENT-2009” Popel Svetlana; Draganova Elena; Parşacova Lidia;. Demcenco Lilia; Draganov Dmitrii pentru Procedeu de fabricare a pîinii de grîu şi secară Brevet de invenţie nr. 3551, 2007.08.15
  3. Diplomă de mențiune la Concursul ”Invenția anului, 2011” Popel Svetlana; Draganova Elena; Parşacova Lidia;. Demcenco Lilia; Draganov Dmitrii Procedeu de fabricare a pîinii de grîu şi secară pentru Brevet de invenţie nr. 3551, 2007.08.15, Chișinău
  4. Diplomă ”Topul inovațiilor, 2009” Locul VII, conducătorul de proiec S. Popel pentru inovația ”Tehnologia gemurilorde fructe și pomușoare cu conținut redus de zahăr și valoare biologică sporită”, 2009.12.29, Chișinău
  5. 5. Diplomă și medalie de bronz la Expoziţia Internaţională Specializată ,,INFOINVENT-2011PARŞACOVA Lidia; DEMCENCO Lilia; POPEL Svetlana Gem cu conţinut redus de zahărpentru Brevet de invenţie. Nr. 114 din 2009.04.13, 2011. 11.22-25
  6. Diplomă, Medalia de aur la Expoziţia Internaţională Specializată ,,INFOINVENT-2013” cu Brevet de invenţie Popel S., Draganova E «Adaos de vitamine şi minerale pentru făină de grîu (variante)», pentruBrevetul de invenţie nr. 633, din 2012.08.03, 2013.11.19-22
  7. Diplomă şi Medalie de bronzla Expoziţia Internaţională INOVA 39, Zagreb, Croaţia, pentruBrevetul de invenţie nr. 633, autori Popel S., Draganova E «Adaos de vitamine şi minerale pentru făină de grîu», 2014.11.06-08
  8. Diplomăși Medalie gold la Expoziția ”EuroInvent, 2016” Popel Svetlana, Parșacova Lidia; Cropotova Janna, Soboleva Inessapentru ”Food funcțional product on base of vegetable oils”, may 21, 2016
  9. Diplomă, Medalia de aur la Expoziţia Internaţională Specializată ,,INFOINVENT-2017” cu Brevet de invenţie DRAGANOVA, E.; POPEL, S.; CROPOTOVA, J,: PARȘACOVA, L.; PUJAILO, E.; PÎRGARI, E.; COLESNICENCO, A. Procedeu de fabricare a pîinii funcţionale îmbogăţite cu fibre alimentare pentruBrevet de invenţie MD-1117 Z. 2017-02-28.
  10. Diplomă, Medalia de aur pentru Brevet de invenţie MD 821 Z CROPOTOVA JANNA, POPEL SVETLANA, PARȘACOVA LIDIA. Metodâ de apreciere a termostabilității umpluturii pentru produse de panificație și cofetărie la Expoziţia Internaţională Specializată “INVENTICA 2018” 27th – 29th June 2018, Iași, România.
  11. Diplomă, Medalia de aur pentru Brevet de invenţie MD-1225 Z PARŞACOVA LIDIA; POPEL SVETLANA; CROPOTOVA JANNA; COLESNICENCO ALEXANDRA; DRAGANOVA ELENA; PUJAILO EVDOCHIA; PÎRGARI ELENA. Maioneză cu valoare calorică redusă la Expoziţia Internaţională Specializată “INVENTICA 2018” Iași, România” 27th – 29th June 2018, Iași, România.
  12. Diplomă, Medalia de aur pentru Brevet de invenţie 992 Z CROPOTOVA JANNA; POPEL SVETLANA. Procedeu de obținere a umpluturii pentru produse de panificație și cofetărie cu termostabilitate prestabilită 2015.04.08 la Expoziţia Internaţională Specializată, INVENTICA 2018” Iași, România” 27th – 29th June 2018, Iași, România.
  13. Diplomă, Medalia de aur pentru Brevet de invenţie MD 1117 Z DRAGANOVA ELENA, POPEL SVETLANA, CROPOTOVA JANNA, PARȘACOVA LIDIA, PUJAILO EVDOCHIA, PÎRGARI ELENA, COLESNICENCO ALEXANDRA Procedeu de fabricare a pîinii funcționale îmbogățite cu fibre alimentare la Expoziţia Internaţională Specializată, INVENTICA 2018” 27th – 29th June 2018, Iași, România.
  1. Expoziţia Internaţională Specializată ,,INFOINVENT-2003” Popel Svetlana; Pîrgari Elena ș.a. Cu ciclu de lucrări privind procedeulde obținere a extractului de stevie și utilizarea lui în industria alimentară.
  2. Expoziţia Internaţională Specializată ,,INFOINVENT-2009” Popel Svetlana; Draganova Elena; Parşacova Lidia;. Demcenco Lilia; Draganov Dmitrii pentru cu Brevet de invenţie nr. 3551 Procedeu de fabricare a pîinii de grîu şi secară, 2007.08.15
  3. Concursul ”Invenția anului, 2011” Popel Svetlana; Draganova Elena; Parşacova Lidia;. Demcenco Lilia; Draganov Dmitrii Procedeu de fabricare a pîinii de grîu şi secară cu Brevet de invenţie nr. 3551, 2007.08.15, Chișinău
  4. Concursul ”Topul inovațiilor, 2009” proiect pentru inovația, conducătorul S. Popel” Tehnologia gemurilorde fructe și pomușoare cu conținut redus de zahăr și valoare biologică sporită”, 2009.12.29, Chișinău
  5. Expoziţia Internaţională Specializată ,,INFOINVENT-2011PARŞACOVA Lidia; DEMCENCO Lilia; POPEL Svetlana cu Brevet de invenţie Nr. 114 Gem cu conţinut redus de zahărdin 2009.04.13, 2011. 11.22-25
  6. Expoziţia Internaţională Specializată ,,INFOINVENT-2013” cu Brevet de invenţie nr. 633Popel S., Draganova E «Adaos de vitamine şi minerale pentru făină de grîu (variante)», din 2012.08.03, 2013.11.19-22
  7. Expoziţia Internaţională INOVA 39, Zagreb, Croaţia, cuBrevetul de invenţie nr. 633, autori Popel S., Draganova E «Adaos de vitamine şi minerale pentru făină de grîu», 2014.11.06-08
  8. Expoziția Internațională”EuroInvent, 2016” Popel Svetlana, Parșacova Lidia; Cropotova Janna, Soboleva Inessacu ”Food funcțional product on base of vegetable oils”, may 21, 2016
  9. Expoziţia Internaţională Specializată ,,INFOINVENT-2017” cu Brevet de invenţie DRAGANOVA, E.; POPEL, S.; CROPOTOVA, J,: PARȘACOVA, L.; PUJAILO, E.; PÎRGARI, E.; COLESNICENCO, A. Procedeu de fabricare a pîinii funcţionale îmbogăţite cu fibre alimentare pentru Brevet de invenţie MD-1117 Z. 2017-02-28.
  10. 10. Expoziţia Internaţională Specializată “INVENTICA 2018”, 27th – 29th June 2018, Iași, România.cu Brevet de invenţie MD 821 Z CROPOTOVA JANNA, POPEL SVETLANA, PARȘACOVA LIDIA. Metodâ de apreciere a termostabilității umpluturii pentru produse de panificație și cofetărie
  11. Expoziţia Internaţională Specializată “INVENTICA 2018” Iași, România” 27th – 29th June 2018, Iași, România cu Brevet de invenţie MD-1225 Z PARŞACOVA LIDIA; POPEL SVETLANA; CROPOTOVA JANNA; COLESNICENCO ALEXANDRA; DRAGANOVA ELENA; PUJAILO EVDOCHIA; PÎRGARI ELENA. Maioneză cu valoare calorică redusă
  12. Expoziţia Internaţională Specializată, INVENTICA 2018” Iași, România” 27th – 29th June 2018, Iași, România cu Brevet de invenţie 992 Z CROPOTOVA JANNA; POPEL SVETLANA. Procedeu de obținere a umpluturii pentru produse de panificație și cofetărie cu termostabilitate prestabilită 2015.04.08

13. Expoziţia Internaţională Specializată, INVENTICA 2018” 27th – 29th June 2018, Iași, România cu Brevet de invenţie MD 1117 Z DRAGANOVA ELENA, POPEL SVETLANA, CROPOTOVA JANNA, PARȘACOVA LIDIA, PUJAILO EVDOCHIA, PÎRGARI ELENA, COLESNICENCO ALEXANDRA Procedeu de fabricare a pîinii funcționale îmbogățite cu fibre alimentare.

Monografii

Proiecte de cercetare:

INSTITUȚIONALE

Dezvoltarea tehnologiilor de procesare termică şi atermică a materiei prime agroalimentare

Dezvoltarea tehnologiilor de procesare termică şi atermică a materiei prime agroalimentare

Dezvoltarea tehnologiilor de procesare termică şi atermică a materiei prime agroalimentare

Dezvoltarea tehnologiilor și diversificarea sortimentului de produse uscate (deshidratate) din fructe

Studiul de determinarea sortimentului de produse deshidratate din fructe de tip snacks-uri

Elaborarea fluxurilor tehnologice de producere a snacks-urilor din fructe din grupa pomoceelor și batoanelor naturale în baza de fructe uscate

Dezvoltarea tehnologiilor și diversificarea sortimentului de produse uscate (deshidratate) din fructe, calitate garantată

-Elaboarea tehnologiilor maionezelor (sosurilor)
-Elaborarea tehnologiei produselor de panificație cu fibre alimentare
-Elaborarea tehnologiei de fabricare a umpluturilor termostabile

Procesarea materiei prime vegetale cu obținerea produselor de calitate cu valoare nutritivă și biologică sporită

Elaborarea tehnologiei de fabricare a produselor alimentare în baza sorizului, obținut prin metoda extrudării

Sosuri fabricate în baza materiei prime indigene

PROIECTE TRANSFER TEHNOLOGIC

  1. 21.00208.8007.08/PD (2021-2022) Argumentarea științifică și elaborarea tehnologiilor de fabricare a produselor alimentației sănătoase în baza materiei prime autohtone. Programe de Postdoctorat. dr. Iuşan Larisa Demian.

  2. 21.80015.5007.245T (2021) Elaborarea și implementarea pe scară industrială a tehnologiei de producere a suplimentelor de substanțe biologic active din materia primă autohtonă (oleaginoasă) în formă de capsule.Proiecte de inovare şi transfer tehnologic. dr.hab Taran Nicolae Gheorghe.
  3. 16.80012.51.23A (2017-2018) Produs inovativ din lapte de capră cu proprietăți biologice sporite. Proiecte independente pentru tineri cercetători. dr. Popovici Cristina Mihail
  4. 12.220.20.10I ( 2012). Tehnologii Moderne în Industria Alimentară – 2012. Proiecte privind organizarea manifestărilor ştiinţifice. dr. Reşitca Vladislav Constantin.
  5. 12.824.14.154T (2012). Producerea dejunurilor uscate pe baza tehnologiei de extrudare din materia primă autohtonă ecologică. Proiecte de inovare şi transfer tehnologic. dr. Caragia Vavil Filip
  6. 10.820.05.24RoA (2010-2012). Elaborarea tehnologiei de CO2 – extracţie a substanţelor biologic active din germeni de grîu. Proiecte bilaterale. dr. Zalamai Victor Valerii – 2011-2012, dr. Caragia Vavil Filip – 2010
  7. 10.824.04.117T (2010-2011). Tehnologia inovaţională a gemurilor de fructe şi pomuşoare cu conţinut redus de zahăr şi valoare biologică sporită. Proiecte de inovare şi transfer tehnologic. dr. Popel Svetlana Serghei
  8. 09.802.04.02A (2009). Dezvoltarea metodelor alternative pentru determinarea umidităţii în fructele şi legumele uscate. Concepţii ale programelor de stat. dr. Şleagun Galina Valentin
  9. 09.802.04.03A (2009). Elaborarea metodelor de dirijare a calităţii produselor deshidratate. Concepţii ale programelor de stat. dr. Ţislinscaia Natalia Ion
  10. 08.164.65T (2008-2009). Implementarea tehnologiei de prelucrare a cerealelor şi leguminoaselor prin metoda de extruzie termoplastică. Proiecte de inovare şi transfer tehnologic. dr. Ţislinscaia Natalia Ion

Contacte

Vizitați-ne

Republica Moldova,
mun.Chișinău, MD 2070
or. Codru, str. Vierul 59

Telefon LABORATOR

Lăsați un mesaj

lira.7772@rambler.ru

Direcția Viticultura, Vinificație,
Tehnolgii Alimentare și Legumicultura

Direcția
Pomicultura

Close Menu