Laboratorul - Verificarea calității producției alcoolice
Direcţii de activitate




·Densitatea, D20/20 ·Alcoolul etilic ·Aciditatea volatilă ·Aciditatea titrabilă ·Acidul sulfuros total şi liber ·Extractul total şi reducător ·Zahărul ·Zaharoza ·Zahărul reducător ·Ftalaţii ·pН ·Acidul citric ·Acidul tartric ·Acidul malic ·Acidul lactic ·Acidul ascorbic ·Acidul sorbic ·Acidul galic ·Activitatea antioxidantă a vinurilor | ·Metale alcalina (Poatasiu, Sodiu, Calciu) ·Metalele grele (Cadmiu, Plumb) ·Metale (Fier, Magneziu, Zinc) ·Alcoolii superiori (diferenţiat) ·Esterii compuşi(diferenţiat) ·Controlul fermentaţiei malo-lactice ·Glicerolul și 2,3 – butandiolul ·Metanolul ·Diglucozidul malvidolului ·Aldehidele aromatice ·Caracteristicile cromatice ale vinurilor ·Coloranţii sintetici ·Unele tipuri de falsificări ale vinurilor şi alcoolilor ·Stabilitatea şi tipurile de tulbureli ·Indicii de calitate şi caracteristicile tehnologice ale materialelor auxiliare ( acidul sorbic, acidul metatartric, sorbatul de potasiu ş.a.) ·Rutina ·Quercetina ·Resveratrolul |
Echipa laboratorului

SCORBANOV Elena
Șef de laborator
Doctor în științe tehnice, Conferențiar cercetător
Colaboratorii Laboratorului
Cercetator științific coordonator
Doctor în științe tehnice
Teza: “Elaborarea tehnologiei de demetalizare a vinurilor în baza utilizării sorbenţilor naturali modificaţi (Разработка
технологии демиталлизации вин на основе использования природных модифицированных сорбентов)”, la
specialitatea: 05.18.07 – Tehnologia băuturilor alcoolice şi nealcoolice
email:natalia-degteari@rambler.ru
Cercetator științific, doctorand
Specialitatea 05.18.07 – tehnologia băuturilor alcoolice şi nealcoolice
Realizări științifice
Laboratorul a elaborat metode de depistare a unor tipuri de falsificare a produselor vinicole aşa cum ar fi prezenţa coloranţilor şi aromatizatorilor sintetici în vinurile de struguri, prezenta glicerolului sintetic ș.a., metoda de determinare a vîrstei distilatelor de vin, metode de determinare a unor substanţe nocive.
Laboratorul a elaborat şi utilizează o metodă de apreciere a activităţii biologice a vinurilor roşii.
Rezultatele încercărilor de laborator se eliberează sub formă de Raport de încercări cu concluzii sau recomandări.
Brevete și inovații
- Metodă de determinare a vârstei distilatului de vin.
MD 311 (data depozitului 12.05.2010). Scorbanov E., Gaina B., Cambur E., Tampei O., Rînda P., Comanici V., Cornea V.
Colaborări
- Institutul de Chimie al Ministerului Educației, Culturi și Cercetări (MECC)
- SA Viorica Cosmetic
- SA Romanești
- SRL Barza Neagră
- SA Mold Nord
Participări la expoziții și conferințe
Proiecte de cercetare:
DE STAT
- 20.80009.5107.05/ (2021-2023) “Valorificarea la scara industrială a potențialului oenologic al soiurilor și clonelor de struguri asanate de selecție nouă și autohtone pentru fabricarea producției vinicole competitive pe piețele internaționale” dr. hab. Taran Nicolae
13.820.14.07/BA (2013-2014) “Clasificarea și identificarea distilatelor de vin prin metodele analizei multiparametrice caracteristicilor spectrale.” proiectul bilateral. dr. Scorbanov Elena
INTERNAȚIONALE
13.820.14.07/BA ( 2015-2016) „Clasificarea vinurilor albe şi roşii în dependenţă de indicaţia geografică cu ajutorul analizei multiparametrice a caracteristicilor spectrale în baza logicii-fuzzy”. dr. Scorbanov Elena, proiectul bilateral Moldo-Belarus, parteneriat cu Institutul de Fizică „B.I.Stepanov” al AŞB
TINERI CERCETĂTORI
09.819.04.02A ( 2009-2010) „Elaborarea şi implementarea tehnologiei de demetalizare a băuturilor cu utilizarea sorbanţilor anorganici autohtoni“. dr. Degteari Natalia
PROPUNERI DE COLABORARE
Încercări fizico-chimice pentru determinarea calității vinurilor
Clasificarea şi identificarea distilaţilor de vin prin metodele analizei multiparametrice caracteristicelor lor spectrale
Contacte
Vizitați-ne
Republica Moldova,
mun.Chișinău, MD 2070
or. Codru, str. Vierul 59,